Friday, 9 December 2011

manusia biasa macam ni lah kan ? # dec 2011

3.06 pm . ohh dah petang upenye :) sedang syok-syok tengok tv . datang pulak idea nak post entry . (ayat macam hot je kan? puihh ! .hehe . ok straight to the point je lah . senang cepat dan mudah membantu untuk memahamkan masyarakat segenap usia :) . tibai je laa ayat ape pun kan ? janjo awok sume paham sudah laa :D

ok ! first gambar-gambar ni aku ambik kat gugel . (google).

ni lah kitaran hidup seorang manusia . dri dalam perut mak kita . sampai laaa ... ke kubur . hidup ni sangat laaa pendek kan?

ok ..aku tak tahu nak start pada mana . ok .

ok. ni lah kita mula-mula. . melalui proses pesenyawaan . dari pada ayah kita .kita masuk ke perut mak kita . ok wanita ade ovum .lelaki ade (aku lupaa laaa . )ok ! 1000 benih dari bapak kita keluar tapi 1 je yang berjaya masuk dengan jaya nye ke perut mak kita ( kita lah yang berjaya tu )yehooo !!!! ok next
 ok ! first ni masa kita dalam perut mak kita . 9 bulan kita duk dalam perut mak kita .agak lama kan ? sebab ? wallahualam . kesian kat para WANITA kan ? bukan senang nak beranak . aishh (lelaki jangan laa slalu sakiti wanita ye :) ok dalam lingkungan umur kita 4 bulan dalam perut .Allah tiupkan roh dalam badan kita . ok bila cukup sembilan bulan . setelah penat maen bola sensorang dalam perut mak kita . kuat tendang -tendang kan ? ohh kuat imaginasi kan . ouchh . kita pun keluar laaa . penat mak kite teran-teran nak suh kita kluar kan ? (tak nak keluar ke wehh ? )


ok ! kita pun lahir laaaa . waktu lahir tu mak kita bagi laa nama kat kita . sedap namanye kan ? ok jangan perasan ... ok dalam tempoh kite kecik-kecik ni . mak ayah kita sayang gila-gila kat kita kan . ok sebenarnya . tiba laa masa untuk kita belajar . ye . belajar untuk teruskan hidup dan untuk Akhirat kelak . tu tanggungjawap mak ayah laaa kan ? penuh saba dia mengajar  kita kan ? tak pe .kita kecik ag


ok dah puas blajar kat umah .kita mulaa laa masuk skolah . ni laaa zaman paling best kan? g skolah datang lambat drpd akak2 n abg2 kan? blajar sikit lepas tu g main kan kat tempat permainan kan? cikgu tak pernah marah punn . kat sini laa kita mula-mulaa jumpa kawan-kawan ramai2 kan ? tapi sayang. skali sorang je dapat lalui zaman ni . tak de 2,3 kali.kan? kat sini laaa kita blajar ABC . ingat kat cikgu tadika aq ..korang jangan laa lupa  . jasa cikgu tadika ni . ok umur kita 7 tahun kita pun say bye bye cekgu .!kita dah besa (ohh jangan belagak .! )

ok ! masuk darjah satu dah :D dah kena belajar betul-betul . tak de daa main kat taman permainan lepas waktu rehat . tak de dah dapat makan free .cekgu masak . tak de dah datang skolah lewat .haiyaaa !tak syok langsung kan ? ok lepas habis skolah rendah kita pun masuk skolah menengah .


ok ! ni skolah au dulu .skolah ni same dengan umur aku . dan kawan-kawan serta student smtms batch 08/09
ok nak spm daa kan ? rasa macam baru smalam je kita masuk tadika (ayat tu nampak macam menipu sangat je kan ?  tu laa hakikatnya )okk dah abes spm kita pun mulaa daaa nak tentukan masa de pan aku . aku pilih architecture .korang pilih ape? ok . tu atas minat masing-masing laa k . dari skolah ni laa aku tanam cita-cita aku nak jadi akitek


ok .bila masuk ipt .cara belaajr tak macam kat sekolah.tak siap kerja kene rotan bagai . kat ipt kena pandai laa . lecturer pulak bukan macam cikgu . cikgu kat sekolah ambik berat .tapi kat ipt . hurmm .paham2 je laa .kau tak nak blajar .dia tak paksa . (alhamdulillah laa lecturer aku ambik berat pasal student dia *terharu ;')


ok ! time ni semua berjaya kan ? :D . akan tiba .InsyaAllah .time ni .jangan lupa mak ayah korang . tampa dorang kau mungkin tak berjaya macam ni #duduk bawah jambatan .mungkin kan ? ...



ok .da grad .kerja-kerja kerja . kalau tak kerja nak ambik duit kat mana nak buat benda kat bawah ni kan ? 

 tade duit tak leh kawen ye !



ade duit ? haa . bole kawen .haha ! k dah tiba kau pikul tanggung jawap . macam mana mak ayah kau tanggung dulu



ok .da kawe . ade anak .kau pulak besarkan anak kau macam mana mak ayah kau besarkan kauorang . sampai laa ko tua ... macam ni



ok .macam ni .haa .ni laa kau nanti .#lelaki laa . kalau perempuan ?? kau gugel sendiri lah :D ok . lepas tu ..



ok .last .akhirya .. ni lahh kita ..


#ok pendapat aku .hidup ni amat-amat lah singkat . dan dalam masa kita yang singkat tu . banya cabaran .masaalah . lagilah zaman sekarang ni kan ? . ok aku nak cite tu je . bai . assalamualaikum :)

No comments:

Post a Comment