Thursday, 31 May 2012

kurang ohhsem .



Hari ini hari kurang ohhsem .aku mention sekali lagi kurang ohhsem..dua tiga hari ni sejujurnya aku letih .mungkin sebab penat.hari-hari jalan jauh pergi terminal.tunggu bas lepas balik kerja .kesiankan ? tak apa susah dulu .korang yang tak kesiankan aku tu . jeles kan ? sebab kau orang tak buat walkathon macam aku .tak apa aku tahu . insaflah.
Kerja lapan pagi sampai tiga petang je tiap-tiap hari . sampai pukul lima ? berapa sangat encik bos bayar gaji aku kan ?cukup cukup lah .janji kerja siap .
Lapan pagi aku masuk tengok orang dah start kerja .bos buat rilex je tengok tv ,tengok karton pagi-pagi ke bos ? .aku masuk dan duduk dan letak beg dan diam .dan senyum pada orang yang ada depan aku tu . nasib baik dia senyum balik.kalau tidak .
Si Pakcik : lin ,kenapa tak pakai baju kurung ?
Aku : ala pakcik pakai baju kurung esok lah . hari ni baru khamis .(dalam hati     (pak cik esok saya cuti)
Aku rasa selalu sangat pakcik suruh aku pakai baju kurung. Iyelah aku kan pakai baju kurung sekali je seminggu .(hari jumaat sebab selalu ada majlis ceramah agama untuk staff .) .tak macam kawan aku .ladies je memanjang .hehh .
Buat kerja sampai pukul satu .ohh dah lunch hour .tak payah keluarlah .pukul tiga dah nak balik kan .
Lastnya lepas semua orang keluar .aku pun balik .jalan jauh-jauh pergi terminal .pergi kedai buku kejap.beli buku.dan terus duduk atas kerusi batu yang bikin keras punggung tu . (dua jam duduk atas kerusi tu )ohh mengggg .
Dan lastly naik bas .dan hujan dan sampai rumah .
Eh eh kejap .aku nak cerita .hari ni aku jumpa pakcik conductor  yang kutip duit tiket hari tu . hari tu dia tak pulang baki aku.hari ni dia pulang.ohhsem .pakcik yang pulang .saya tak mintak .kan ?kan ?

Pakcik konduter : nah baki dua posen .hari ni seposen hari tu punya seposen ingat tak ?
Aku :ingat ..(ambik beberapa saat untuk fikir).
Tiba-tiba pakcik tu datang kat aku .ehh pakcik ni kenapa .aku rasa ada lah dalam beberapa minit dia pot pet-2 kat aku . ehh pakcik ni?
macam-macam dia interview aku .
kerja ke ?aku jawap trainee .
kat mana? Aku cakap Mdp .
sebagai apa ? err. Biasa-2 je pakcik .ala-ala pembantu akitek je pakcik .
belajar kat mana ? poly
hah polis .macam mana polis boleh jadi akitek ? aku jawap poli lah pakcik ,politeknik .bukan polissss .

umur berapa ? dua puluh .

ohh sama dengan budak depan ni lah .tak pernah Nampak pun sebelum ni.duduk dengan nenek ke ? aku jawap . tak lah dengan mak la .

pagi-pagi pergi kerja naik apa ? aku jawap dengan abang .dia dengar
ha ?naik bas kilang ? .
pakcik ni dah kenapa .sound system pakcik ni kena ada alat bantuan dah ke .ya rabbi .
dah ada pakwe ? aku jawap ada (penuh confidence ).. aku tahu pakcik nak usha untuk budak sebelah pakcik tu kan ? .budak awww tu kan .saya tak nok ahh pakcik . saya dengar perbincangan pakcik saya tahu kegampangan modus operandi pakcik lah.hehh , kuat sangat mainkan perasaan wanita.ingat mu hebat ke ? jap.sambung cite .

pakwe duduk mana ? aku jawap luar Pahang
dia cakap .
tak payah la cari jauh jauh .lelaki bukan setia sangat .
aku seyum je lah .aku nak risau apa .bukan aku ade pakwe .ekekeke .

pakcik ni bising ahh pasang lagu kemboja .dia cakap kat kemboja bunyinya macam tu . kalau kat Malaysia macam lagu screen ,bila cita didusta . banyak pulak bebel pakcik ni .tak tahu ke aku dah nak sampai rumah dan hari hujan dan aku kena jalan sampai rumah dalam hujan dan
pakcik saya dah sampai rumah.saya nak turun .(bangun dan tekan loceng dan turun. )
dan aku jalan dalam hujan dan ada kilat dan bunyi ribut .
k

(rahsia kita berdua )
Aku tak perasan makcik kat rumah aku tu naik bas sekali .kalau dia cite kat mak aku pak we aku tu duduk lua Pahang .haihh. kantoi ahh .  . ambik nokk .tipu lagi . okay okay .aku menyesal sikit . .kite tahu mak tak penah ajar kite menipu.sorry mak .



cuti sekolah . -sedang terjeles dan jeles .


Kata orang terlajak perahu boleh diundur . terlajak kata ? menyesal tak sudah .
hari ini bukan hari ohhsem aku . hidup sekadar meneruskan hidup. Faham kan ?
Andai masa boleh diputar .aku lah orang pertama yang akan memutarkan waktu itu .aku akan sempurnakan apa yang cacat .aku akan berikan segalanya sempurna . tapi .
Aku manusia biasa
aku tak boleh memutar masa
yang pergi tetap pergi.
Apa yang dah pergi ?
Zaman kanak-kanak yang dah tak mungkin kembali
zaman pergi mengaji kat rumah ustad malam-malam .
zaman tiap-tiap hari puan emak hantar aku kesekolah
zaman main ramai-ramai kat padang sekolah sampai tak ingat nak balik rumah
zaman beli aiskrim banyak-banyak.
zaman dapat homework banyak-banyak .kalau tak siap .nangis nangis sikit lepas tu emak tolong buatkan. (yang ni paling aku suka)
zaman yang mana tidak perlu menyelesaikan masalah sendiri .senyum
Puan emak lah yang sentiasa menyelesaikan masalah aku.walau sebesarmanapun masalah itu .dia tetap ada di belakang aku .anak kecil ini (dulu lah .sekarang dah besar) insan yang lemah .ehem.

Zaman kanak-kanak yang tak cukup sempurna dimata orang tapi cukup sempurna dimata aku .kau ada ? .ketawa .
k.
sebenarnya aku jeles tengok budak-budak sekolah cuti dua minggu ni .walaupun poli aku bagi cuti dua bulan .aura cuti tu memang tak sama

Kalau cuti sekolah.

Orang kat ofis pun cuti .bawak anak pergi balik kampung lah .bawak anak pergi melancong lah.bawak anak bercuti lah .bawak anak makan angin lah .tgk ? mak ayah sayang kat anak-anak yang sekolah je ke ? hehh :P
Kalau ipt yang cuti ?
Dua bulan cuti .duduk melepak .lepas penat melepak .kerja part time .seronok ? itu atas diri masing-masing.mak ajak pergi melancong? Aku rasa tu pilihan terakhir mak ayahkorang. . 

padan muka lahir awal .ekeke :D 

Wednesday, 30 May 2012

kejam atau tidak . itu dunia ?




dunia juga bukan tempat manusia membalas dendam sesama manusia
tetapi , manusia selalu buat kalau orang kata jangan . ah .itulah manusia .manusia yang sikapnya degil .dan ego dan suka membantah . manusia yang buat dunia jadi kejam .dunia jadi tak tenteram .dunia jadi huru hara .
Persoalannya .manusia .kamu nak apa sebenarnya ?
Bila diberi dengan sesuatu yang baik . susah nak dihargai . tetapi terus mencari salah .terus mencari silap sedangkan jelas tiada salah disisi orang yang baik .
Kini tiba masa untuk berubah , ayuh . buka mata buka hati . berjalan diatas dunia tanpa sempadan .
(senyum dan terus tersenyum .lupakan kisah lama. Mula hidup baru :’)

manusia berjasa



Bismilahirahmannirahim.Saat manusia mentransformasikan dunia . manusia berhalusinasi .adrinalin mengalir terus tanpa berhenti.saat mata terus memandang.tangan terus bergerak dan otak terus berfikir,.dunia menjadi semakin ‘dewasa’Dewasa yang aku fikir tiada jalan untuk keluar dari kepompong emas milik manusia berjasa .ahh .manusia berbudi . Nampak baik tetapi dalam baik ada ‘manfaatnya’ .Manusia yang sentiasa meminta balasan sedangkan membantu sekadar tak seberapa .membantu sebagai satu tanggungjawap .mengeluh .mengungkit mengherdik . senang aku kata .kau manusia sombong .manusia yang mampu buat segalanya kerana satu perkara .Dan mangsanya adalah si miskin yang memerlukan pertolongan .pandangan aku lebih baik si miskin tak pernah berjumpa ‘manusia berjasa’ .tapi manusia biasa .tak boleh mengelak takdir dari yang maha esa . takdir yang mana tak mampu nak hadapi ,dan takdir yang membuat aku tulis itu dan ini . tentang dunia yang kejam.Semuanya tertakdir atau ditakdir ? jawap aku sama sahaja .Menindas dan ditindas . itu hukum alam .hukum yang dibuat manusia , mungkin bermula dari manusia berjasa . sebab dia umpama raja .raja dunia . alam akhirat ? usah disebut kerana aku tak tahu bagaimana nasib disana nanti .Aku ditempat yang mana ? jawap aku entah .jawap engkorang ?Menjadi ‘si miskin ‘ adalah penat . nak membalas jasa manusia berjasa .membalas budi baik  yang diberikan walau manusia miskin hanya diberi sedikit pertolongan . selepas diberi pertolongan si miskin men jadi HAMBA  . hamba manusia berjasa . si miskin perlu menyiapkan segala keperluan manusia berjasa sedangkan itu tidak seperti yang diberikan oleh manusia berjasa .ibarat diberi ikan bilis perlu dipulangkan satu bucket kfc . satu perumpamaan yang mana bagi aku .itu yang tergambar dimata aku .ini lah hukum dunia kadang bagi aku .itu tidak adil .Menerima segala takdir untuk meneruskan hidup .itulah benda pahit yang tak pernah tawar .yang tawar hanya hati .hati yang aku kira sentiasa menangis . menangis memikirkan takdir hidup .Kekuatan hidup hilang sedikit demi sedikit . mungkin juga takdir aku ini ujian besar dalam hidup‘Allah tak menjanjikan hidup tanpa masalah tetapi Allah menjanjikan pertolongan ‘Buktinya . Walau takdirnya tak seperti orang lain .aku masih mampu tersenyum.membuat orang sekeliling  tersenyum sama .janji kita ikhlas . senyum .   

dunia .'tape'.umur dan hayat


Beberapa hari aku tak update  .jiwa rasa penuh .otak rasa padat .tangan rasa malas .mungkin .
Beberapa hari yang aku mesti lalui. Hari yang sentiasa ada masalah .
hari yang gembira hari yang bahagia
dan hari yang sentiasa mengharap datang nya rahmat tiap-tiap hari .
Selepas ahad datangnya si isnin . datang dengan perasaan malas .
Malas menunaikan tanggungjawap sebagai pekerja .kau fikir itu bagus ? bagi aku tidak sebenarnya.
hari pertama bekerja dalam seminggu . malas bangun pagi .ahh .itu biasa .
malas walau macam mana pun aku ada tanggung jawap . tanggung jawap yang tak dapat aku sempurnakan sepenuhnya .orang sekeliling.maafkan aku .
pagi isnin .bertolak ke pusat pengajian .
hampa . satu kata dari hati yang dapat aku luahkan dengan kata-kata .
namun aku akui salah sendiri .
Puan emak : chik (panggilan aku di rumah ) . kenapa suka sangat buat kerja last last minute .
Aku : kan baru habis praktikal . (kenapa banyak alasan ? salah sendiri ,padah pun sendiri lah            tanggung )

Pagi itu orang yang aku cari di pusat pengajian tiada . dan terpaksa berjumpa dengan orang yang hanya menyalahkan orang lain dan garang dan mulut makcik macam tak ada insuran je . haih makcik ohh makcik .
Dan kenapa kawalan keselamatan kat pusat pengajian tu ketat sangat ye ? rasa macam masuk imegresen je . kena tinggal ic bagai kat pondok pengawal . saya kan student kat situ .haihh . mak cik ohh makcik sekalian .
Lastly hari isnin yang memenatkan tanpa dapat apa apa manfaat .yang dapat hanyalah penat .
k.penat 



semalam lepas makan malam . macam bisa berkumpul depan tv . kakak aku bawa keluar tali tape .nak ukur saiz tingkap nak buat langsir .
pembetulan ayat : bukan dia yang nak buat langsir . orang lain yang buat sebenarnya .
lama aku tenung tali tape tu . tali tape yang encik lecturer bagi pada aku untuk senang nak ukur . untuk site visit ngan ukur perabot katanya .
tapi .
kata orang tape tu ibarat umur kita .tape tu 60 cm . cukup panjang ? jawap aku sangat pendek .
dan itu yang menyedihkan aku .
terpaksa menerima takdir yang semakin hari semakin dekat dengan kematian .
semua orang akan melalui detik yang sama macam aku .
itu yang aku tahu .
ditenung lagi tape itu depan puan emak .
puan emak : tengok lah . umur mak tak sampai sejengkal dah .
ya rabbi . sedihnya bukan kepalang .benda yang bakal jadi .Cuma belum tentu bila . benda yang langsung aku tak tunggu .benda yang buat manusia sedih . tapi apakan daya .semua orang rasa benda yang sama ,itu takdir . mungkin boleh dikategorikan sebagai hukum alam .
aku diam
aku senyap dan
sebenarnya aku tak tau sama ada
 aku mampu atau tidak menghadapi sebarang kemungkinan .
dan yang benarnya aku tahu Allah menetapkan takdir dan jalan hidup ku yang baik baik belaka .jangan lupa senyum . 

Monday, 28 May 2012

segmen misi mencari bloglist jun


blogger pilihan saya

blog terfaktab

http://www.terfaktab.com/

blog yang bikin manusia keluar dari kecewa .  :)





Sunday, 20 May 2012

dunia

hari ini sama seperti hari-hari semalam . hari yangt penuh warna-warna ceria dan penuh dengan warna-warna . sebaliknya .ahh itu biasa . nama pun hidup kan . dunia  . dah diakdirkan manusia mesti di uji dan dunia adalah tempat ujian .

apa yang perlu ? kita senyum . senyum saja sudah cukup ..

wordless today .

satu gambar seribu makna . dalam di ada banyak gambar . kau orang kira lah berapa ribu yang ada .
# ahh merepek .






















kenduri kat rumah aku hari tu .lupa nak jemput kauorang .kehkeh <3 


Tuesday, 15 May 2012

saya blogger hot by chegu along



okay . saja nak perasan hot .har har .btw saya join 'saya blogger hot  by chegu along'


tiga orang yang saya nak ajak join sama . nanti menang kite share .ehemm .

1.nafaz lynn

2. leeya

3.effy

. hot ke ? hahahahaha :D

maafkan saya


    

Bismillahirahmanirahim .


Kisah aku hari ni sama seperti hari-hari semalam .hari yang kosong . bukan tanpa kasih sayang tapi kerana perginya orang yg disayang . ahh tak mengapa . kata orang sayang tu boleh dipupuk.ketawa. tipu mungkin .ha ha .
Apabila yang pergi datang kembali .itu buat aku ingin tersenyum .tapi senyum itu hanya seketika . senyum itu diragut tak sampai sehari . sedih ? ahh ,aku perempuan . memang terdetik rasa sedih . tapi aku kan kena kuat . wahai en. Awan . aku akan teruskan permainan ini sampai kita sama-sama penat .kita sama-sama letih . dan aku tahu aku akan usaha sampai aku rasa puass . ‘puas itu menang .’

En.awan : makan tau syg . selamat tengah hari .senyum.
Aku   : silap send ke ? #ketawa . sedangkan hati terluka

En.awan : send kat awak la sayang .
Aku : awak kan banyak sayang .#ketawa

En.awan: ketawa . mana ada lah ,bukan senang nak sayang orang tau .
Aku : ketawa . iye lah tu .

(perbualan seterusnya aku kira tidak penting .)
#encik awan mahu makan masakan yang aku masak . #aku senyum .kalau aku masuk masterchef bolehlah aku masakkan untuk dia . #ketawa





Surat untuk Encik awan 
encik awan yang saya sayang . senyum . semalam saya online muka buku . saya tak Nampak pun awak online . mungkin saya lupa bahawa saya offline chat .oh .itu tak penting
saya tengok status awak . awak kata awak joget ? awak ada cikaro . Ya tuhan . saya terkejut ,saya ingat awak dah betul-betul berubah . mungkin sebab ini tuhan nak saya jauhkan diri saya dengan diri awak .sebab tuhan sayangkan saya . dalam masa yang sama , saya tahu tuhan sedang uji saya . kawan saya tersasar . saya kena pilih .untuk kawan saya terus hanyut ataupun saya tarik kawan saya . saya sayanggg kawan saya . En. Awan .tolong lah faham .
saya tak sanggup nak tengok awak terus hanyut dengan dunia ‘kotor’ (maafkan saya kira awak rasa perkataan yang terkeluar dari mulut saya ni kasar .)
kenapa saya nak ubah awak . .
pertamanya sebab awak kawan saya . saya takkan nak diam bila kawan kawan saya macam ni .Ya Allah . fahamlah hati saya ni . saya tahu, saya bukan kawan awak yang baik .saya tak mulia .saya tak sempurna .kalau boleh saya nak awak jadi diri awak .awak yang lebih baik daripada saya .awak yang sentiasa membahagiakan mama dan ayah awak .awak tak pernah rasa kehilangan mak ayah . awak boleh senyum .awak boleh ketawa bila saya cakap . tapi awak berubahlah sebelum terlambat . menyesal tak guna awak .semua keputusan di tangan awak .
hari ini awak hidup dengan kehidupan social awak nanti bila awak jumpa jodoh awak .awak berkahwin .dan awak ada anak .awak nak ke anak awak social macam awak .?
anggap saja awak ditempat ayah awak . .

: encik awan maafkan saya atas kekasaran bahasa yang saya guna . satu yang nak awak tahu . saya takkan biarkan kawan saya jadi macam ni .itu janji saya . andai saya Berjaya mengubah awak .alhamdulillah . itu tanda Allah sayang awak .dia terima awak . tapi andai awak terus macam ni . saya terpaksa undur diri dari jadi kawan awak .doa saya .semoga Allah bagi kehidupan yang terbaik untuk awak .salam sayang .


*saya tak tahu nak cakap macam mana kat awak .saya tulis lah kat sini ..hmm  .








the game you play you always win .who say ?



Dunia terdiam saat manusia menjadi kejam

‘ the game you play you always win’

Apa yang aku rasa hari ni adalah bagai mendapat tamparan hebat ‘aku rasa bagai ditampar menggunakan selipar jepun ‘luluh hati .perasaan bila masa terasa seperti dia menjauhkan diri dari aku.aku salah ?
Sejak kebelakangan ni kawan aku selalu tanya
Kawan : kau kenapa ?
Aku : sedih , hati rasa macam patah seribu . (ayat yang seringkali aku pakai bila aku sedih dengan sikap ‘dia’)
Kawan : sabarlah .
(dia dah boleh faham perangai aku .

Yang aku boleh kata , aku cuba sabar . aku tahu suka duka sedih ketawa senyum . itu semua mainan dunia .

Dan akhirnya tepat keputusan aku untuk memutuskan tali ‘persahabatan ‘ (cinta monyet pun mungkin.) dengan dia .
Sedih ? mahunya aku tak sedih .tapi itu tak lama .senyum. cepat atau lambat  itu hanya satu garis masa . andai tidak memutuskan hari ini . esok lusa mungkin putus . tak siapa yang tahu . jadi jangan sedih . ha ha . -ketawApaksa

Menyesal .? Tidak sama sekali .aku tak pernah menyesal dengan apa yang berlaku dalam hidup aku . kerana hidup aku uniq . seperti orang diluar sana . – senyum

Peluang ? Walaupun rasa seperti jiwa aku telah pergi itu tak bermakna aku akan terus tertekan dengan  teringatkan dia .sorry . Senang ke nak lupakan dia ? aku jawap entah tapi aku akan cuba . aku tahu semangat boleh buat kita Berjaya .



Orang kata cara nak lupakan orang macam ni

Buang segala gambar gambar dia –done
buang nombor telefon dia –done .err aku tak pernah simpan.
Block facebook dia - done . ofcourse la .
Unfollow twitter dia - aku tak pernah follow .
Tukar nombor telefon aku - ergh .aku tak nak tukar . tak tahu ke no fone aku tu no bertuah . –ketawa . perasan betul .ha ha ha .
Buang dia dari hati – susah ? aku tahu susah . tapi kalau orang lain boleh kenapa aku tak boleh ?
Cara untuk melupakan si dia . sibukkan diri dengan kerja . jangan bagi teringat kat dia . sebenarnya bukan kerja aku memang banyak ke ? ehemm ...
Seorang ayah berkata masalah cinta tu tak lah besar mana . tidak sebesar masalah ayah menjaga seorang anak perempuan . sebab itu aku masih tersenyum . dan yang membanggakan aku bukan senyum paksa tetapi senyum kerana aku tetap rasa menang .-senyum lagi .ketawa .haha .








betul atau salah . itu semua tentang kita


Bismillahirahmanirahim . assalamualaikum korang-korang yang ter hit blog aku yang berhabuk ni . nak bersin ? silakan .tapi jangan depan aku .ehemm . J
Okay first of all aku sekarang tetap aku yang dulu. Aku yang ada masalah sendiri .aku yang berdosa sebab susah nak merasa cukup untuk segalanya . iye .memang salah aku .ampunkan aku ya Allah . :’)

Semakin lama duduk di setiap inci bumi ini makin banyak nikmat yang Allah bagi . kenapa  susah nak berubah .fikir ?
Hidup ni manusia selalu cakap tak adil . *okay .aku terus terang dulu .aku bukan orang baik ,aku bukan ustazah .aku  Cuma manusia biasa .dan mungkin korang-korang kat luar sana lebih hebat dari aku .

aku tulis apa aku rasa .
Kalau aku salah kau orang betulkan aku .
(satu masa dahulu)
.
Aku ...
kau ....
kita sama ?
Aku ada A .
Kau kata orang bagi aku A lebih daripada kau .
kau ada A. A kau kurang daripada A aku .
kau tak sedar kau ada B . tapi aku tak de B .
Aku diam .serius
Aku dengki .tapi apa aku boleh buat .A ke B ke ....
.semua tu bukan pada tangan aku
dan bukan pada tangan kau .
____________________________________________






(sekarang )
Aku faham kenapa orang tak bagi aku B ,
pertamanya
 itu dah tertulis itu bukan hak aku
kedua
aku tahu satu hari nanti .jika di izin kan Allah .
aku akan dapatkan B
Aku akan cari jalan usaha untuk dapat apa yang aku nak ,
bila aku tak dapat apa yang aku nak ., aku mengadu pada-Nya .
bila aku dekat denganNya . itu buat Dia makin sayang pada aku
Ampunkan aku Ya Rabbi ,,
Terima kasih ALLAH :’)


Hati ini perlukan kekuatan untuk menempuh hari – hari mendatang .
Tiada apa yang paling berharga dalam dunia .

Jangan bersedih wahai hati :’)
Salah siapa bila hati jadi sedih .? siapa suruh couple-2 bagai ?
‘hati nak amende sebenarnya ?
Itu semua salah hati .
Betul kata orang ikut hati mati .
*stop*
Itu semua dengki dunia .. dunia yang kotor . itu kata orang .bukan kata aku .

-jangan lupa untuk senyum -