Sunday, 29 July 2012

seminggu di bulan ramadhan .


(entry : saya tahu kebanyakan orang tak faham apa yang saya tulis )

Rasa macam perlu update seminggu sekali.sebab nak melepaskan sarat kepala .niatnya aku tak mahu menyusahkan sapa-sapa untuk dengar segala rasa hati .tak apa tak menyusahkan sapa-sapa kan ?

#01 : malu
Hanya tu yang mampu aku kata .
Lokasi : depan jabatan perdagangan di tempat aku belajar
masa : kurang lebih pukul 12.30 tgh hari . 6 ramadhan 1433h
Dialog #

A (berbangsa cina) : kenapa diorang pakai tudung labuh .
b(islam):sebab diorang alim .
A: kenapa dalam kelas kita takde pakai macam tu pun.
B: sebab diorang alim . macam kaum cina kira macam sami .
A: oh macam tu
(perbualan seterusnya aku kira tidak penting)

Persoalannya : kenapa kita tak pakai tudung labuh macam budak-2 ‘alim’ tu ?
#tu yang buat aku malu .dan ya , rasa sangat malu. Dan sehari sebelum tu dia masuk kelas bagi salam macam orang islam . dan kami semua senyap . apa yang kami perlu jawap ? .sudahnya aku sedih aku malu sebab aku jahil sedangkan aku ada kawan bukan islam yang selalu tertarik untuk belajar islam .

#02 : masalah orang lain masalah kita juga .
Apabila lahir dari keturunan yang sama dan kita zuriat kepada mak dan ayah yang sama . apa yang orang buat pada dia setiapnya aku berasa juga .walau aku tak terlalu menerima segala baik buruk , pada setiapnya tetap juga aku ingin kehidupan yang terbaik untuknya.

#03 : boleh aku kata aku gembira hari ni . igauan ngeri ? sentiasalah menanti .
Baru seminggu aku sambung semester pengajian yang baru , kata nya  rumah tak semeriah seperti masa kita semua ada .setiap detik setiap saat aku mahu begitu . tapi benda yang tak ada kesudahan tu tak semestinya berlaku pada setiap masa.kan ?

#04 :Crush .bisa aku kata aku salah taip . dan ya , hati sedang menipu.

#05 :homeless
Beberapa hari yang lepas . untuk melengkapkan satu tugasan pembelajaran , aku pergi site visit . dengan kawan-kawan dengan lecturer sekali .seronok ? bolehlah . tapi lebih enak jika soalan itu di ubah menjadi ‘penat tak pergi ?’ jawapnya . penat sayang .namun bukan itu yang bermain di fikiran tapi keadaan tapak yang aku pergi .
Kat situ aku jumpa manusia - manusia yang meneruskan hidup tanpa ada rumah .sedihkan ? syukurlah jika anda ada rumah .
‘jangan bersedih jika anda masih cukup makanan, pakaian dan tempat tinggal ‘   -buku don’t be sad siri 1
Doa aku , semoga Allah lindungi setiap hambanya . :’)

Kau hadir tanpa ku sedari mengisi kekosongan hati kini kau pergi tinggalkan ku dalam sepi .

#06 : kehidupan yang seringkali membuatkan dia memujuk hati sendiri untuk menerima apa yang ada pada setiapnya .dan hari ini hati tidak seperti hari yang sebelumnya .menatap wajah lecturer dalam keadaan takut .dan ya pernah muncul rasa takut itu kerna tak boleh nak catch up subjek tu . wake up hati .kita mampu kan .

#07 : manusia yang tersenyum mampu meningkatkan semangat dan ya , itu betul . belum pernah aku lihat manusia seceria dia .masalah ? mungkin telah disimpan dalam kotak hati yang paling dalam . pada setiapnya tahniah buatnya kerna mampu buat aku kagum dengannya .

#08 : patut ke berhubungan dengan hak orang ? *stop * . ayat hanya mati di sini .

#09: Hati tersentuh dengan nasib si saudara sendiri . betul benar dan tidak musykil lagi . aku belum mampu untuk membantu , yang dapat dibantu .doa kecil dari hati .oh .(lama aku tak ikuti perkembangan adik juna). Satu hari nanti jika di izin tuhan hati ingin membuat apa yang termampu , terlalu banyak yang belum hati perolehi .senyum .sambil berbisik .(semoga Allah mendengar kata hati aku .)

#10 : setiap orang sudah ditetapkan segala ‘kelengkapan ‘ masa bermusafir di dunia . dan ‘kelengkapan’ itu telah ditetapkan di luhmahfuz lagi . hebatnya kuasa tuhan, pemurahnya Allah kan ? buka mata buka hati . kita beruntungkan ? kalau kita redha dengan takdir .Allah redha kita tau . kelengkapan kita Allah simpan biar jadi suprise . keluarga , ibu , ayah , rezeki, masa depan . dan errr suami soleh (insyaAllah ) .

#11 : Dalam mencari cinta ilahi . tersesat dalam cinta manusia . itu ujian . taraf hamba perlunya jalani ujian . jangan takut , itu hanya satu cabaran kehidupan . hati kena kuat , iman jangan koyak . insyaAllah.

#12: Hanya ingin kau tahu .aku tak perlu kamu pada setiapnya . dan ya jika silaturahim itu boleh diputus sesuka hati , sudah tentu aku putuskan saja hubungan antara aku dan kamu. Biar usai semua ,biar tidur jadi lena dan biar kau tiada lagi dalam ingatanku . betul , makin nak dilupa  makin susah nak dilupakan . mental kena kuat , jiwa mesti kental . hati dah bersediakan ? kalau belum bisik kan pada hati , ada yang lebih baik menunggu . senyum.








Wednesday, 25 July 2012

Jangan hanya Pandang kesempurnaan orang .


Hari ini sama seperti hari-hari sebelumnya . tapi hidup tetap perlu diteruskan . segala yang tersimpan tetap cuba diurai . diurai sampai usai .sampai satu masa manusia kenal semua benda manusia jumpa apaa yang dicari .
Sudah dibilang banyak kali agar manusia bersyukur dengan apa yang dia dapat ,apa yang diperoleh dan apa yang ada pada dia . tapi kenapa manusia lebih gemar untuk melihat kesempurnaan orang lain berbanding kesempurnaan diri sendiri . sudah dibilang agar buka mata lebih luas tentang itu ,tapi jawapnya tetap sama . Manusia lebih suka melihat kelebihan dan kesempurnaan orang lain ber banding melihat kesempurnaan diri sendiri .
Bukan di suruh untuk menjadi manusia yang sombong dengan kesempurnaan diri sendiri tetapi berpada padalah di setiapnya .

Tak perlu untuk diungkap kepada orang lain .ungkap sahaja kepada diri sendiri .
“kalau  aku macam dia kan best ‘

Kamu boleh kata seronok jadi dia kerana dia kelihatan macam tak pernah bermasalah . tidak macam diri sendiri yang sentiasa bermasalah .
Yang engkau tak tahu dihatinya mungkin ada seribu satu masalah yang mana engkau belum tentu dapat menyelesaikan masalah tersebut atau tidak .Setiap orang diuji dengan cara yng berbeza beza .berhentilah melihat kelebihan orang lain .

*stop*
#01 : kehidupan bukan satu perjudian . ia Cuma satu proses pembelajaran yang mana sesetengah manusia kurang berminat untuk apa yang dilalui . itu ujian . jangan mengeluh dan jangan berdukacita .Allah sentiasa bagi pertolongan kan . Allah tak pernah mungkir janji dengan hamba dia kan .
#02 : buang jauh jauh rasa macam tu . ingatlah masa depan milik Allah , apa yang ada sekarang belum tentu menjadi milik kita selamanya .
#03 : Allah tak akan membebankan kita kecuali menguji hambanya dan itu satu petanda bahawa  Dia sayangkan kita .





Tuesday, 24 July 2012

Allah uji sebab Allah Sayang kan ?

Alah bagi ujian sebab Allah sayang ,
Sambil duduk guling-guling atas katil dapat idea untuk aku tulis entry.ya, sekarang bukan macam dulu.masa lapang tu kurang dah .dan dugaan datang menimpa-nimpa tulang empat kerat ni .tapi dengan semangat mak dan kakak-2 aku . aku kena kuat.kalau dorang nak suruh aku sambung degree pun. Ya ,aku akan sambung.

Empat hari yang sangat meletihkan. Dua hari aku tahu salah sendiri .tapi dua hari lagi ?

Dua hari tak makan tak minum tak tido siapkan final report latihan industry yang 134 muka surat tu .penat? ya .tapi tak sakit kepala .

Dua hari lagi .Alhamdulillah pada mulanya semua berjalan dengan lancar . pergi lapor diri .dia bagi surat tamat l.i .Alhamdulillah. setel semua aku keluar . then selagi Ada Mall kat kuantan ni aku pergi . itulah penyebab kaki aku penat tanpa had .

Pukul tiga aku datang semula.nak daftar kamsis .warden cakap aku tak boleh daftar hari ni.kena daftar esoknya. Tapi dalam surat yang aku dapat, dia cakap aku kena daftar hari ni (semalam) . dengan takde belas kasihannya dia suruh aku balik .kalau taknak balik aku kena tumpang bilik kawan .masalahnya aku punya kawan pun tak dapat jugak. .apekah kan ?

Dalam hujan aku redah jugak, then dari pukul tiga sampai pukul 5 , sia sia . akhirnya aku balik juga . dugaan Ya Allah . balik rumah ? ya .
Esoknya aku datang dia cakap takde bilik .pening lagi sekali aku . lepas dibual bicara, aku dapat bilik .persoalannya, kenapa pendaftaran ni macam ni .unit pengurusan macam mana ?
Sedih .
Sembilan bulan duk kat rumah tiba tiba kena balik belajar .sedih lah . L
Aku rasa macam student baru . dengan keadaan exco yang kerek .tak sedor ke kita ni sama sem? Semalam perbualan aku dengan kakak aku

Aku :tahu tak, rasa malas sangat balik .rasa macam hilang semuanya
Kakak aku : macam mana?
Aku : ye lah duk jauh ngan mak .semua-2 orang
Kakak aku : ye lah . oi .belajar tu kan jihad .buat ape nak sedih .baru belajar kat kuantan .macam mana nak ambik degree kalau macam ni.
Aku gelak je lah .

Puasa dan mulakan hidup baru,
#01 : Alhamdulillah, kehidupan yang aku lalui aku mampu tempuh dengan senyuman .

#02 : Kalau kita bersyukur kita tetap akan rasa cukup walau tak sesempurna orang lain. imma rite? Kalau salah tegur saya .

#03 : Puasa tahun ni kira dah masuk tahun terakhir aku puasa kat sini .Tetap sama tak berubah apa-apa . Cuma yang berubah bilik semakin tinggi .dulu duduk bawah sekali .sekarang duduk atas sekali . barangkali mereka mahu aku kurus tanpa pergi slim world mungkin.

#04 : Aku belajar memaafkan . Aku tak pernah marah sebab kadangkadang terdetik dihati kecil, hati ini barangkali pernah juga bersalah, semalam sebenarnya aku tak sangka ‘kawan’ aku  msg . ya aku tak lupa sebab dulu tiap- tiap hari mesti kejutkan aku sahur .terima kasih untuk itu.sekarang ? takde orang kejut sahur dah .sedih ? tak .satu jam loceng dan dua handphone sudah mampu untuk membangunkan hamba Allah ni untuk sahur . Alarm lah jawapnya.

#Kalau aku tak mintak  putus dulu mesti tahun ni dia kejutkan lagi kan ?
Eh kejap, kenapa sebut kalau ?Allah tak suka hamba dia sebut  ‘kalau jika mungkin ‘.

Sebab putus dulu pun sebab umur dah masuk duapuluh tapi macam budak-budak lagi . kapel kapel bagai . dan sebab utama aku putus . aku takot dosa . serius memang berat nak lepaskan apa yang kita sayang kan .? tapi nak tanggung dosa pun aku tak mampu . aku kena kuat dan Allah bantu kuatkan hati aku .Alhamdulillah. Dan ‘kawan’ pun terima .Terima kasih untuk itu .
Tak lama lepas putus tu  .aku dengar ‘kawan’ kapel dengan kawan dia . eh ?
dan ya .Sebab Allah sayang aku dia jauhkan diri aku dari orang yang tak sayang aku .itu yang tebaik Allah bagi aku kan ?. tipu lah kalau tak sedih kan ? tapi redha tu kunci kejayaan . betul.serius aku tak tipu .bila aku redha yang pahit pun boleh jadi benda ‘pengalaman hidup’ paling manis yang pernah ditempuh .just keep smile .

Luka memang akan sembuh ,rabak memang akan hilang tapi agak agak lah sekejap bebenor hilangnya sampai beratur kat mekdi lagi lama .-terfaktab.
Allah ambil apa yang kita sayang dan dia bagi yang jauh lebih baik untuk kita kan .benarlah kata orang .Masa depan milik Allah .

#05:aku takut .serius aku tak tipu .aku tulis then share kat sini bukan sebab aku tak ada kawan untuk meluahkan Cuma lebih baik aku tak menyusahkan orang lain untuk mendengar apa aku rasa .semuanya tentang  sesuatu yang negative .mana lin yang kuat semangat masa zaman sekolah dulu .dia belum mati kan ? semester ke lima kat politeknik . memang mencabar . siapa ada dengan aku ? Allah je yang ada dan hanya Allah je yang tahu perasaan aku .aku takut Ya Allah .subjek yang boleh buat aku berhenti pengajian ? tak boleh . masa depan milik Allah apa yang aku perlu buat ? Insyallah aku cuba usaha sampai Berjaya . doakan aku .aku tahu aku mampu .Ya Allah . Pada jalan berliku moga Allah permudahkan langkahku . .





Sunday, 8 July 2012

epilog melankolia #2


(entry : suara jiwa .)

Hidup
.yang mana
 semua nampak sama
ngeri
ketawa
igauan sentiasa ada .
dimana?
‘sentiasalah menanti’
satu kebaikan
dua kejahatan .
dalam ngeri
dalam ketakutan .
#kadang kadang benda yang ditakuti .itu yang terjadi .boleh aku kata itu benda biasa ? itu boleh jadi benda biasa , yang orang tak ingin nak hadapi .benci mungkin.aku ? tak ada jawapan untuk itu . hati resah,jiwa parah ,tak perlu cerita tak perlu kata .yang rasa .diamkan saja .jiwa kosong jiwa kacau .ada caranya . katakan la saja .itu biasa .
Beza biasa itu adalah pada orang yang berbeza .karma mungkin? Igauan ngeri orang kau pula yang rasa .itu tetap biasa .harus kau rasa jiwa lara orang ? jawaplah . Kalau tidak .kenapa kau ditakdirkan sama ? sama sepertinya atau kau dah rasa dahulu? Cuba .Igauan ngeri tak pernah hilang dari mentertawa . hati sayu .jiwa menggoncang .kenapa takdirnya begini? Tetap tiada jawapan untuk itu .

Tekanan atau puitis ?

Waktu sepi .
dan akhirnya terungkai

Bosan
jenuh
bertahan lagi .
dan akhirnya .
yang berlalu biarkan berlalu .
bukan salah engkau
bukan salah aku .
aku senyum
untuk hidup aku
juga hidup kau .
jangan anggap ini igauan ngeri
senyum.










masalah negara ni .heee~


Hai hello assalamualaikum .dah lama aku tak update blog .bukan tak ada apa nak di cerita .tapi kadang bila aku kenang jiwa yang rabak ni .aku malas cakap tentangnya .bila mana aku sedar .sekarang hdup aku tak boleh macam dulu.
Hilang terus . kau pergilahh selamanya …
Ulang lagu sama dua tiga kali , lagu layan .tangkap lentok je blaka semua . bosan ? eh tak . ibarat ‘multitasking ‘ two in one . dengar lagu dan nyanyi-nyanyi .hilang stress ? jawap aku tak . makin stress . mungkin .rasa bila jiwa rabak masalah kecik jadi besar ,yang tak penting jadi  penting .hate that feeling ?ofcourse lah .Kau nak tahu selalu aku ulang agu apa ?aku selalu ulang  lagu andai ku bercinta lagi and a thousand year .kalau feel geram sikit aku bantai pasang lagu set fire to the rain . and sebab kononnya frust tonggeng-2 ni lah mak aku cakap aku duduk rumah kuat memekak . boleh kau bayang kalau aku kata aku pasang lagu volume last sekali ?? dan aku dah berhenti buat semua benda bodoh tu .now aku belajar dekatkan diri dengan Allah . baca majalah ,baca buku rawat hati dan buku paling bagi aku semangat .buku don’t be sad . tu buku favorite aku . kalau dulu aku habiskan duit topup main massage dengan kau .sekarang duit tu aku pakai beli Gen-q dengan solusi .tiap tiap bulan .
Sekarang aku kena berubah dah , kalau dulu hidup sentiasa mengharap kasih sayang dari orang yang salah . berhentilah .sudahlah dan cukup-cukup lah . kenapa masih membayang orang yang dah pergi dari hidup kita ? yang senangnya aku anggap kau  mati,pengharapan.tu sebenarnya orang tak perasan.itu satu beban .bukan untuk badan tapi untuk hati .terima kaseh ‘pakar motivasi’ yang lejen dalam bab cinta ni .sebab akhirnya aku jumpa jalan yang mana buat aku jadi redha untuk menerima takdir  Pencipta . bangunlah dari igauan .jiwa rabak ni puun dahsihat . .tapi belum sepenuhnya .mungkin ada yang mampu menyembuhkan hati ini nanti .and the best question for you . do you know how much i hate you ? .


About studies ,
nI pun benda alah yang memeningkan kepala aku lagi ni .report .how ? Alhamdulillah .edit sikit-sikit lagi .insyaallah dalam seminggu boleh siap tu . tolong support aku okay .then aku punya register online tak buat lagi . wait .kenapa kalau update blog ,update status kat facebook.or tweet-2 kat twitter boleh je online pakai internet kat rumah ?kalau nak register online selok bagai nak pergi cc . tak ke buang tebiat gitu ?? then  haa !! nak balik poli minggu depan .segala keperluan tak beli lagi . ? ohhmengg .
btw tak apa lah aku lambat sikit janji adik aku dah setel dulu .alhamdulilllah .best lah kau dek belajar tak dekat sangat .tak macam aku .(especially ) . tak best .tak special .


dan tenang hari ni .(sebok nokk cite jugak .tok kira lah . )

pagi tadi aku g kenduri tahlil kat rumah jiran belakang rumah aku .dan bila g kenduri bukan g megamall, kuantan parade ec mall ,kurang kurang complex teruntum .hew hew .tak best .. soo .aku duduk dikalangan makcik makcik, dorang cite pasal monopouse . err .

kenapa aku pergi ? sebab takde orang kat rumah .si emak hantar adik masuk kolej dia ngan si kakak I dan si kakak II .so tinggallah aku dengan andak aku ngan abang aku .
mak aku pesan suruh iron baju abang aku pagi esok (abang nak kerja )err awal lagi rasanya kalau nak layari tenet ni . hewhew .okayah cau !

psst : jangan harap aku nak approve mukabuku lepas buat aku macam tu .hehh !

orang lain add lah  facebook/linacik (saje buat promo tak bertempat .har har har )
.
jap aku nak cakap aku suka lagu alif aziz yang 'taging taging flirting-flirting ' tu . dia sangat comel .