Sunday, 30 September 2012

kahwin awal . bahagia atau sengsara ?

assalamualaikum semua kawan kawan ,

hari ni aku nak share dengan korang semua . by the way . entry ni adalah hasil daripada catatan yang diambil masa program ceramah semalam . tajuk ceramah tu 'kahwin awal ,bahagia atau sengsara '

aku mula mula dengar pun jadi ekcited nak pergi kan . nak kawen awal ke ? ehh #

tak de lah excited ,tapi kalau bahagia kawen awal .apa salahnya kawen kannnn . ehemm 

okay , sebelum korang start baca entry ni .sila senyum .haaa . senyum . 

'wahai orang muda , sesiapa di kalangan kamu mampu maka kahwinlah . sabda Nabi ni .

mampu yang disebut di sini .adalah mampu dari segi zahir dan batin . zahir tu maknanya makan minum , tempat tinggal, pakaian .dan semua semua yang seangkatan lah , batin tu , (rasa korang semua dah faham . )bab bab macam ni cepat je kan , sebut moment structure , design semua melolopng , haih , apelahh . 

kahwin muda , 
bahagia ? sengsara ?


ustaz cakap kahwin muda mungkin bahagia tapi mungkin tak lama . 

sebab apa ya ?

jawapnya . semuanya terletak pada takdir Allah , kita tengok pulak kahwin tu sebab apa , sebab dah tak tahan tengok awek tu cun sangat ke , dah tak tahan awek ajak kawen cepat ke dan ada jugak sebab dah terlanjur . sebenarnya ni banyak berlaku .

kahwin awal . --> bahagia sekejap --> cerai 

sebab ? tak cukup ilmu . sebab ikutkan nafsu . 

(yang diceritakan oleh ustaz ni memang realiti anak anak muda zaman sekarang , zaman boleh pilih couple sendiri . )

aku tak cakap kahwin lambat tu kompem bahagia ,

baru baru ni ade keluar kat hot.fm .
bercerai berai sebab ubat gigi 

hoii .ubat gigi je?

tengok-- 

so jom kahwin .ekeke --
ehh,takde lah .memain je.

boleh je kahwin awal , tapi kalau nak kekal sampai syurga , sampai bila bila , carilah pasangan yang berilmu , bertakwa dan berakhlak ,


berilmu 

lelaki : carilah perempuan yang berilmu , nanti kahwin dengan emak kpd anak  yang  cerdik nanti dapatlah anak cerdik ,kann ?

perempuan : carilah lelaki yang berilmu , nanti syurga korang bawah tapak kaki suami kann ?kalau kita jahil dia boleh tolong ajar kan .kan ?? 


bertakwa 

lelaki : senangcakap lah kan , perempuan yang bertakwa ni dia kan beriman so , dia takkan langgar perintah Allah .so secara logik akalnya Allah bagi bonus dekat lelaki ni . tak payah dah tanggung dosa si isteri . tu belum masuk soal nusyuz dayus lagi ,haaaa kannn ? 

perempuan : carilah lelaki bertakwa . sampai syurga tuuuu ...

berakhlak 

lelaki : carilah perempuan yang berakhlak , (kalau nak bahagia lah kann ) . kat situ korang dah boleh fikir .bila dia ni berakhlak secara otomatiknya segala aib engkorang (lelaki) ni dia tutup , sebab ?  
yelah perempuan berakhlak ni , dia jenis yang baik baik , tutup aurat , dia dah jaga kelakuan dia ,takde lah datang fitnah fitnah dan gosip liar yang buat engko suka gaduh gaduh nanti .kann ? 

perempuan : kalau dapat laki akhlak buruk , malam malam pergi merempit . pergi disko .pergi berfoya foya . engkau pulak kena jaga anak kat rumah . sorang sorang . rumah pulak terpencil .kalau kena pecah rumah , kena rompak lah .camane ? haaaa . (tinggi pulak imaginasi aku ni .ishh ) 

tapi seperti yang kita tahu 

lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan perempuan  yang baik untuk lelaki yang baik .
kalau tak baik ?
sempat lagi nak berubah ni
ehh-- 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cinta dan sayang 

cinta yang betul betul cinta bukan lah cinta kerana nafsu *take note please .

kalau pakwe ngkorang cakap dia cinta kat korang tapi peluk peluk pegang pegang dan so on , engko ingat dia sayang ko ke ? dia cinta engko ke ? -ke engko suka jugak kena peluk . 
murahan nya -- .terasa ? memang nak suruh terasa pun . 

kalau laki tu cakap dia sayang ko (ehh sambung lagi ) 

ahh , taikk !! tolonglah perempuan .jangan suka sangat kena tipu ,

ustad kabor lelaki suka tipu .haaa . aku tak cakap .ustad yang cakap .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lelaki akan terangsang melalui penglihatan .kalau tengok perempuan  tu mesti tengok atas sampai bawah . kat setengah setengah part tu dia scan lama sikit .ehh -- 

so perempuan , tu lah hikmah Allah suruh tutup aurat .

perempuan pulak dia ni mudah sgt cair dengan kata lelaki . macam aisss lah awokmerr ni .hehh .
biar tak hensem janji ayat power . -- yeke gitu ?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
as the conclusion .

kahwin muda ke , tua ke , sama je .janji cari laki yang berilmu, bertakwa dan berakhlak,
kalau gentleman , kalau suka, datang je rumah pasangan  engko , jumpa bapak dia ,cakap 'pakcik ,saya nak kawin dengan anak pakcik " 

pangggg ! *bunyi kena sepak .

motif ? anak pakcik tu semua lelaki .

hahh.nasiblah-- 

.okay lah .sampai sini je entry kali ni . byebye semua .assalamualaikum  :) .








4 comments: