Monday, 22 October 2012

self esteem

Assalamualaikum dan hai semua ,

hari ni just nak  sharing dengan semua

selft esteem .
ehh- 
ape tu ?

maksud self esteem mengikut bidang psychology 

Dalam bidang psikologi, istilah diri digunakan untuk menggambarkan rasa keseluruhan diri atau nilai peribadi seseorang. Harga diri sering dilihat sebagai sifat personaliti, yang bermaksud bahawa ia cenderung untuk menjadi stabil dan berkekalan. Harga diri boleh melibatkan pelbagai kepercayaan tentang diri, seperti penilaian penampilan sendiri, kepercayaan, emosi dan tingkah laku.

hmm , kalau ikut bahasa kita kita .

maksud dia harga diri 

rasa macam kalau guna bahasa kita lagi cepat paham kan ?



#1 Harga diri adalah satu keperluan penting manusia yang adalah penting untuk terus hidup dan normal, perkembangan yang sihat.

dan aku rasa pendapat ni memang serius boleh diterima . manusia bila takde harga diri . takde maruah . hidup dia tak lagi normal . (maksud tak normal tu bukan lah cacat anggota badan tapi ada certain-2 part yang dia tak sama macam orang lain ) 
kalau aku kata dia lebih cenderung kepada masalah . boleh diterima tak ?

#2 Harga diri timbul secara automatik dari dalam berdasarkan kepercayaan dan kesedaran seseorang.

and yes , harga diri ni timbulnya berdasarkan kesedaran dan kepercayaan . iyelah .kalau awak seorang perdana menteri awak mesti rasa lebih hebat daripada rakyat jelata . *sure awak semua kurang faham ayat ni .hihi 

#3 Harga diri berlaku dalam bersama-sama dengan pemikiran, tingkah laku, perasaan dan tindakan seseorang.

and , mind set pun menentukan tahap tinggi rendahnya harga diri kita .



maaf entry ni macam pendek sangat .nanti saya research lagi . saya tulis lagi tau .bye semua :*



No comments:

Post a Comment