Friday, 11 July 2014

Pengalaman Temuduga PPLV J29

Rasa tamak gila update blog dua kali sehari.

Ok tadi aku cerita pasal my experience in my first interview. Sekarang ke dua pulak.
Okay beberapa hari yang lalu aku pergi interview untuk jawatan pplv j 29 .

Kisahnya bermula hari selasa 1 julai 2014 . Aku received message dari spa. Suruh cek portal .
Aku macam suka gila sbb dapat panggilan interview memandangkan kontrak aku jadi cikgu ganti tu dah nak habis. Soooo i have to find another job lah  . Alhamdulillah.

Okay dalam masa kurang lebih seminggu tu aku prepare . Tak macam first i/v  .semua kakak aku siapkan  .so aku harus bergerak sendiri. Bawak keluar balik buku structure . Buku internship. Study bab Structure .bancuhan konkrit semua semua lah.

Dan hal hal isu semasa aku banyak tanya kawan kawan cikgu kat sekolah. Aku tgk teacher kala selalu pegang tab baca utusan online soooo. Hehew. . Dia cerita la.

Sebenarnya cikgu2 kat skolah banyak membantu. Daripada gb sampai lah kerani.
Cikgu zul dia cerita sedara dia ada yang jd tukang interviewer. Sooo dia bg tips nak interview .
Siapkan dokumen  dan fotostat segala jenis sijil dan resume.
Dan bila dah sampai tarikh dia aku pergi. Aku i/v kat ilp gebeng  . Under post pplv (ka).
Pagi tu macam bese je. Nak kata nervous tak sangat. Sbb kononnya dah habis study kan. Aku prepare dlm bi.
Dah sampai .
G cari tmpt interview.
Masuk.
Tunggu turn.
Masuk.
Ok .

Intro .

Soalan first dia tanya pasal autocadd .tahap pengetahuan aku. Ofcourse aku ckp mahir.

Lps tu works experience . Aku penah jadi cikgu so dia banyak tanya pasal cikgu la. Tugas .cara handle .sbb pplv dgn cikgu ni sama. Beza dia skolah aku mengajar budak. Kalau pplv aku akn ajr org dewasa. Tu je.

Cara selesaikan masalah.

Since aku scholarship jpa dia tanyalah pasal biasiswa tu.

Kelebihan dan kelemahan aku  .aku baru nak cerita pasal kelemahan dia potong sbb cerita pasal kelebihan banyak  .haha .putar belit dan psychologi amat penting ye !

Tu je dia tanya. Yg aku baca isusemasa bnyk2 tu dia tak tanya pun.

Aku tak tahu nak kecewa ke apa sbb honestly 50/50 .seperti dia tak bg aku letak harapan yg tinggi pada i/v ni. Dia suggest aku future study. Sbb aku muda lagi dia ckp. :( umur baru 22 y/o.

Result keluar 12/8

Wish me luck korang :')

Kalau dapat ini lah harapan aku .

Doakanlah aku dapat.

since ni bawah jabatan perkhidmatan awam sendiri . Jpa dah bg scholarship 70k. Harap aku diterima kerja dlm jwtn ni.aminnnn.
.